Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz





HOME

O SOUBORU

AKTUÁLNĚ

FOTOGALERIE

KONTAKTY

Odkazy

Vyhledávání

UŽIVATEL

Kroje

 

Soubor při svých vystoupeních používá původní kroje z Újezdce u Luhačovic, pocházející z počátku 19. století které jsou řazeny do skupiny krojů uherskobrodských. Kroje jsou bohatě zdobené, z velké části převážně originály, které jsou udržovány tradičnými způsoby a ještě v polovině minulého století se běžně používaly v každodenním životě. Bohatost kroje odráží úrodnost zdejšího kraje. U ženského kroje jsou při různých příležitostech používány až 4 různé varianty – kroj sváteční, svatební, polosváteční a všední. Mužský kroj je pozměněn jen v drobných detailech, které většinou odlišují svobodné a ženaté.

 Svatební kroj Všední kroj      Sváteční kroj       Kroj polosváteční

Ženský kroj tvoří plátěná spodní košilka „rubaňa“, 2-3 plátěné škrobené spodní sukně „spodnice “, které zezadu zakrývá „šorec“ (drobně vrapená černá sukně s bohatou výšivkou ve vrchní části). Vpředu je červená sukně pošitá kvítky, tzv.“haras“, okolo pasu je „opasovák“, opět bohatě vyšívaný a splývající přes „haras“. Na horní části těla se oblékají baňaté rukávce z plátna s vycpanými rukávy, přední část zdobí výšivka. Na rukávce je oblečena vyšívaná bohatě zdobená vesta. Kolem krku se pak připíná krajkový řasený „obojek“ a na hlavu se váže červený šátek „turčák“. Typy vázání šátků se liší u svobodných a vdaných. Na nohy se oblékají pletené barevné punčochy s bohatým květinovým vzorem, ke kterým se nosí do půli lýtek vysoké boty s vyráženým ornamentem.

U kroje polosvátečního jsou rukávce nahrazeny jupkou, na kterou se obléká tzv. „šumická vesta“.

U kroje svatebního červený „haras“ nahrazuje bílá sukně z brokátu „fěrtůšek“.

Kroj všední je jevištní variantou volně vycházející z jednoduchých krojů, které se nosily v 18. století.

Mužský kroj tvoří tmavě modré kalhoty „nohavice“ vpředu zdobené ornamentem „cifrováním“, okolo pasu je několikrát omotaný vybíjený řemen a poklopec překrývá vyšívaný kapesník. Černé boty jsou kožené holenkové s nízkým podpatkem. K nohavicím se nosí plátěná košile s bohatě nabíranými rukávy, ramena a malý límeček zdobí výšivky. Na košili se obléká vesta s množstvím zlatých knoflíků, ve vrchní části sepnutá vyšívanou stužkou „rozpinkou“. Hlavu pokrývá klobouk doplněný vonicí s dvěma bílými kohoutími pery pro svobodné, „kosárky“, ženatí muži nosili klobouk bez per. Při masopustu nahrazuje vestu červený šátek převázaný přes košili.

optimalizace PageRank.cz